Det italienske køkken har i flere årtier været ét af de mest populære køkkener, hvor de primært er kendt for deres pizzaer og mange pastaretter. Det italienske køkken indeholder dog langt mere end pizzaer, hvorfor der her kommer nogle tips til, hvordan man kan lave god italiensk mad uden det behøver at være enten pizza eller pasta.
For mange italienere er pizza bare en lille del af køkkenet og det er ofte noget man spiser, hvis man ikke har appetit til at spise et helt måltid. Den italienske madkultur er dybt mangfoldig og der er stor forskel på det syd – og norditalienske køkken.
Antipasti
Ordet antipasti betyder direkte oversat til dansk ” før pastaen” og er en eller anden form for forret. En antipasti består ofte af meget simple ting, hvor det ofte faktisk kan være en enkelt råvarer, der er vendt i olivenolie, hvorfor der ofte er flere små retter. Hvis man skal servere nogle gode antipastiretter, så er lidt brød med lidt mozzarella eller lufttørret skinke altid en sikker vinder. Hvis det ikke skal være for tørt, så kan man smøre en lille smule olie henover brødet. Derudover vil en skål fyldt med oliven altid falde i god jord hos de fleste, hvor de ofte bliver akkompagneret med lidt ost eller syltede tomater. Det er vigtigt, at holde sig for øje, at antipasti kun er en forret, hvorfor man ikke skal spise sig mæt.
Primo piatto
Første ret i måltidet i Italien er tit og ofte en suppe eller en risottoret, som er variere alt efter hvor i landet den serveres. Den mest kendte suppe er uden tvivl Minestrone suppe, som vil få de fleste munde til at løbe i vand. Minestrone bliver ofte lavet, af de råvarer der nu engang er tilgængelige i køkkenet, hvorfor der ofte er alverdens grøntsager. Det kan både spise kold og varm, hvorfor man lige så godt kan lave en kæmpe portion, så der også er til dagen derpå. De mest normale ingredienser der findes i en minestrone suppe er, selleri, gulerod, løg, bønner, tomat, oregano og en god fond. Primo piatti giver et godt fundament til secondi piatti.
Secondo piatto
Secondo piatto er som mange danskere fejlagtigt ikke pizzaer eller pasta, men består ofte af fisk eller andre former for kød. Her er kødet hovedingrediensen og den som er bestemmende for, hvad tilbehøret skal være. En god hovedret er Arrosto al limone e mascarpone, som er en svinemørbrad med mascapone. Den er rustik og sofistikeret på samme tid, hvor mange danskere vil kombinere en svinemørbrad med mascarpone? Her skal svinemørbraden stege med både hvidvin og alverdens grøntsager efter eget valg. Marscaponen bruges til, at gøre konsistens af sovsen mere tyk og giver en fantastisk smag til kødet. Hvis man ikke selv magter, at lave middag, så er det altid muligt at bestille gourmet mad ude fra med gourmet catering.
Skab den ideelle stemning med dette udstyr
Når aftenen står i Italiens tegn, så kan man med simple midler skabe den helt rigtige stemning omkring middagsbordet og nærmest få gæsterne til, at glemme de ikke sidder på en fortovsrestaurant i Rom. Her kan man passende servere sin antipasti i små lerfade eller på små platter, ligesom man heller ikke må gå på kompromis med komforten, hvorfor spisestole skal være af god kvalitet.